Lapin ratsian tulos tyrmistytti

Julkaistu:

Valtakunnallisen tilausajokuljettajien yhdistys tyrmistyi Lapin ratsian tuloksista

Tilausajokuljettajat ry:n Kimmo Wirén tyrmistyi Lapin ratsian tuloksista.

Lapin turistikohteissa poliisi teki ratsian koskien tilausajoliikennettä. Ratsiassa tarkastettiin yhteensä 78 linja-autoa kuljettajineen. Kotimaisten linja-autojen osalta puututtiin noin 40 kuljetukseen, ulkomaisista noin viiteen. Valtaosa puutteista liittyi ajo- ja lepoaikojen noudattamiseen sekä ajopiirturin käyttöön. Pahimmat puutteet esiintyivät kuitenkin kotimaisissa kuljetuksissa.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä IltaSanomat.

Talvi on Lapissa tilausliikenteen kulta-aikaa

Valtakunnallisen Tilausajokuljettajat ry:n puheenjohtaja Kimmo Wirén taustoittaa, että Lapin talvisesonki työllistää yrityksiä ja kuljettajia todella paljon.

- Jos yritys ei saakaan tarvittavaa määrää kuljettajia sesongin ajaksi, niin se saattaa houkutella luistamaan säännöksistä, sillä kuljettajia tarvitaan paljon. Säännöistä ja laeista poikkeaminen ei kuitenkaan ole mitenkään hyväksyttävää; kyse on liikenneturvallisuudesta. Ne lait ja säännökset ovat kaikkien tiedossa ja niille on syynsä, sanoo Wirén.

- On erinomaista, että myös turistiliikennettä valvotaan ja rikkeisiin puututaan. Tämä on viesti myös yrityksille, ettei kepulikonsteja kannata harrastaa. Samaan hengenvetoon myönnän, että linja-autonkuljettajista Suomessa on pulaa. Kova on yrityksillä halu suorittaa kaikki tarjotut ajot ja ehkä valvonnan puutteen vuoksi ottaa riskejäkin, hän jatkaa.

Tilausajokuljettajat ry on myös Liikenneturvan jäsen ja yhdistyksen sydämen asiana on turvallisuuden ja asiakaspalvelun parantaminen

Rikkeet voivat olla myös tietämättömyyttä

Ajo- ja lepoaikoja rekisteröidään pääsääntöisesti linja-autossa olevalla digitaalisella piirturilla ja kuljettajakohtaisella digikortilla. Vielä on liikenteessä niitäkin busseja, joissa on perinteinen ajopiirturi ja -kiekot.

- Nyt havaituissa rikkeissä on niitäkin, että ei osata käyttää digitaalista piirturia tai korttia oikein. Myös ohjeistus digipiirturin käytössä eroaa Ruotsissa ja Norjassa hieman meidän suomalaisesta ohjeistuksesta. Nämä saattaa siis aiheuttaa epätietoisuutta, Kimmo Wirén selittää.